megoldatlan halálesetek

Egyetem, bulik, legjobb barátságok és szerelmek. Ezek a pozitív jelzők írják – vagyis írták – le leginkább annak a 4 egyetemistának a életét, akiket rejtélyes módon, brutálisan gyilkoltak meg Idahoban, Moscow-ban. Ennek a történetét mutatjuk be most, és azt, hogy hol áll jelenleg az ügy.

 

2022 november 13. egy szörnyű nap azon családok életében, akiknek szeretteit brutálisan, több késszúrással gyilkoltak meg egy egyetemista házban. Három lány, Xana Kernodle, Kaylee Goncalves és Madison Mogen, illetve egy fiú, Ethan Chapin lelte halálát közösen bérelt, három emeletes házukban. Az, hogy ki hívta a 911-et reggel, még mindig nem sikerült kideríteni, az viszont biztos, hogy két másik lakótársuk, Dylan Mortenson és Bethany Funke is a házban tartózkodott a gyilkosságok alatt. Ők túlélték a merényletet. Ezek azok a dolgok, amiket az első hírekből tudni lehetett.

megoldatlan halálesetek

Ennél a pontnál azonnal elkezdődtek a találgatások: vajon hogy lehet, hogy a két lány nem ébredt fel arra, hogy lakótársaikat halálra késelték? Talán ők is benne voltak? Talán ők voltak?! Az önjelölt TikTok nyomozók azonnal elkezdték az önbíráskodást, és minden szem a két túlélőre szegeződött. Természetesen bennünk is felvetett kérdéseket az ügy, hogy bár nagy az a ház, a segélykiáltásokat mindenhol hallani lehetett – árulkodik erről egy igaznak bizonyuló videó, ami az egyik szomszéd kaputelefonjával készült.

Dylan vallomásáról elsőre csak annyit tudtunk, hogy hajnali 4-kor különös zajokra ébredt, de azt hitte, hogy csak Kaylee játszik a kutyájával, majd a következő mondatot hallotta: Van valaki a házban. Állítása szerint kinézett, de nem látott semmit. Később sírást hallott Xana szobájából, majd egy férfi hangját, aki azt mondta neki, hogy „Minden rendben. Segítek neked.”

Miután letartóztatták a jelenlegi gyanúsítottat, érdekes dolgok derültek ki Dylan vallomásáról.

A tragikus éjszaka

Voltak találgatások az ügy elején, hiszen előkerült az a videófevétel, ami akkor készült a lányokról, amikor a buliból tartottak hazafelé a gyilkosság éjszakáján, és megálltak ételt venni. Ott egy fiú hosszasan bámulta őket, majd utánuk ment, de később ezt a srácot tisztázták.

Bryan Kohberger

megoldatlan halálesetek

Kohbergert december 29-én tartóztatták le a négy egyetemista meggyilkolásáért. November végén hozták összefüggésbe az üggyel, amikor is egy fehér, 2011-2013-as Hyundai Elantrát kerestek, amit a gyilkosság idején láttak a helyszínen. Kohberger ilyen autóval rendelkezik, illetve, hogy nem sokkal az eset után lecserélte a rendszámtábláját.

Itt jön ismét szóba az egyik lakótárs, Dylan, aki vallomásában azt mondta, hogy amikor a zajok miatt kinézett az ajtón, látott egy magas, vékony, dús szemöldökkel rendelkező, fekete maszkos férfit, aki Xana és Eathan szobájából igyekezett kifele a tolóajtón keresztül a házból. A személyleírás teljesen illik Kohbergerre. Az, hogy Dylan miért nem hívta akkor a 911-et, csak a sokkra tudta fogni. Állítása szerint azonnal magára zárta az ajtót.

A következő bizonyíték egy késtoknak köszönhető, amit a gyilkos Madison Mogen holtteste mellett találtak. A rajta lévő DNS egyértelműen a férfihez köthető.

Ezután megvizsgálták a mobiltelefonját, amiről egyértelműen kiderült, hogy a gyilkosság éjszakáján Kohberger Moscowban járt, majd kiderült, hogy a bűncselekményt megelőző hónapokban az egyetemisták háza környékén járt, nem is egyszer. Egyébként a férfi a tett helyszínétől alig 15 percre lakott, Washington államban.

Ennek alapján elég bizonyíték gyűlt össze, hogy le tudják tartóztatni Bryant, akit szülei házában értek utol.

megoldatlan halálesetek

Kaylee ellen indult

megoldatlan halálesetek

Az egyik áldozaton, Kaylee testén sokkal brutálisabbak voltak a sebek, mint bárki másén, a lány arcán is voltak szúrás nyomok (fel sem ismerték először), így jogos az a feltételezés, hogy a lány volt a célpont, csak sajnálatos módon mellette feküdt Madison is, így őt is meg „kellett” ölnie.. Valószínűleg a szerelmespár, Xana és Ethan felébredtek a dulakodásra, ezért váltak ők is áldozatokká.

Érdekes még, hogy különböző social media platformokon Bryan követi Kaylee-t, ami miatt sokan arra gondolnak, hogy megfigyelte a lányt.

Tárgyalások

Az előzetes bírósági meghallgatás január 12-én volt. A bíró kérdésére, miszerint tisztában van-e azzal, hogy halálbüntetést is kiszabhatnak rá, igennel felelt. A tárgyalóteremben a bíró felolvasta a vádpontokat: gyilkossági szándék miatti betörés, illetve négy rendbeli emberölés. Ezután ismertette a kiszabható büntetést. Kohberger ügyvédje kérte, hogy a bíróság fontolja meg, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék, majd a bíró a bűncselekmény súlyossága miatt ezt teljes mértékben elutasította. Kohberger lemondott a gyors tárgyalás jogáról. Az előzetes tárgyalást június 26-ra tűzték ki, és várhatóan 5 napig fog tartani.

megoldatlan halálesetek

Képek: The U.S. Sun